ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τις συνηθέστερες διαταραχές και σχετίζονται κυρίως με την εργασία ή την άθληση. Η αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την επιστροφή στην φυσιολογική καθημερινότητα.
Οι μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλλουν συνήθως ράχη, αυχένα, ώμους, τα άκρα και τη σπονδυλική στήλη. Τα προβλήματα υγείας κυμαίνονται από ελαφρές ενοχλήσεις και πόνους αλλά και σοβαρές ασθένειες που απαιτούν διακοπή εργασίας και ένταξη των ασθενών σε θεραπευτική αγωγή.
Σε πιο χρόνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγούν σε αναπηρία και να επιβάλλουν την αποχώρηση από την εργασία.
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση έχει ως σκοπό τη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση νοσημάτων που αφορούν στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Παθήσεις δηλαδή που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και το περιφερικό νευρικό σύστημα.
Ενδεικτικά σε αυτή την κατηγορία παθήσεων περιέχονται νοσολογικές καταστάσεις όπως: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, οι απομυελινωτικές νόσοι όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εξωπυραμιδικά σύνδρομα (για παράδειγμα η Νόσος Parkinson).
Επίσης παγιδευτικές νευροπάθειες (ωλένια νευρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), οι κακώσεις – βλάβες του νωτιαίου μυελού, η σπαστικότητα – δυστονία ή διάφορες άλλες διαταραχές με συνέπεια κινητικών και αισθητικών ελλείμματων.
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ
Η άθληση είτε ασκείται ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, αποτελεί βασική δραστηριότητα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δυστυχώς λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η ένταση αθλητικής δραστηριότητας, παρουσιάζονται συχνά αθλητικές κακώσεις. Οι αθλητικές κακώσεις είναι διαφορετικής βαρύτητας και στην πλειοψηφία τους αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα. Τέτοιες μπορεί να είναι: το αιμάτωμα, η θλάση, το διάστρεμμα, η ρήξη συνδέσμων, η ρήξη μηνίσκων, το εξάρθρημα, τα κατάγματα, καθώς και οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί.
Οι αθλητικές κακώσεις δεν αποτελούν απαραίτητα πεδίο χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης που θα σας συστήσει ο αθλίατρος. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε είδος τραυματισμού και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αθλουμένου, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για χειρουργική αποκατάσταση, διαφορετικά ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης συνίσταται στη συντηρητική αντιμετώπιση με εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.